I mars antog Spaniens regering en ny jämställdhetslag, den innehåller en mängd reformer, bland annat att papporna får utökad pappaledighet till hela 15 dagar.
Mest spännande tycker jag det är att i kommunfullmäktige får hädanefter inte något kön vara representerat till mer än 60 procent och inte mindre än 40. Med bara två månader kvar till kommunvalet undrar jag lite nyfiket vad partierna ska göra för att värva kvinnliga politiker. Jag tror det saknas en del.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
5 kommentarer:
60-40 modellen kör ju Sverige med stenhårt... Iaf i teorin.
Vad betyder de här 15 pappadagarna? Är det dagar som är vikta för pappor som annars förloras om han inte tar ut dem?
Ja, jag känner inte till detaljerna, men så måste det vara, för de får ju naturligtvis vara med och dela på den övriga föräldraledigheten också. Men eftersom den bara är 4 månader lång är det ju inte så mycket att dela på...
Jaha, 4 månader... Det var ju... en stund...
Vi har ganska bra med föräldraledighet i Sverige, ur ett internationellt perspektiv.
Det kommer att bli fullt av systrar, fruar, döttrar och svägerskor till politiker pâ listorna...Spanien i ett nötskal.
Verbal k: Ja, som svensk är man verkligen rätt bortskämd vad gäller föräldraledighet. Systemet här är ju fortfarande uppbyggt på att mamman blir hemmafru i alla fall under några år, eller att man har en familj som hjälper till. I ett Spanien som är betydligt modernare än sina politiker har nativiteten också sjunkit drastiskt. Två tredjedelar av spanjorerna tror att deras möjligheter att göra karriär försämras när de får barn. 94 procent av dem som lämnar sitt arbete på grund av familjeskäl, är kvinnor.
Anna Málaga: Ja, så blir det nog. Tänk en hel kommunfullmäktige full med släktingar, snacka om polsk riksdag :)
Skicka en kommentar