söndag 3 juni 2007

Spanien - nazisternas tillflyktsort

Spanien ska enligt en stor artikel i tidningen El Mundo har varit, och fortfarande vara, tillflyktsort för nazister. Delvis ett resultat av tjänster och gentjänster mellan Hitler, Mussolini och Franco. Reportagets huvudperson är en norsk, äldre man som bor på Costa del Sol. En man som jag för 1,5 år sedan intervjuade i ett helt annat sammanhang. Bilden, i form av en skärmdump av Sydkustens hemsida, upptar en stor del av uppslaget i El Mundo.

Mannen ska ha ingått i Hitlers innersta kretsar och bland annat ha hjälpt att fly och gömma den så kallade "Doctor Muerte" (Doktor Död). Denne tjänstgjorde som läkare på koncentrationslägret Mauthausen och hann under endast fem veckor döda 500 personer.

Det känns givetvis mycket obehagligt att ha suttit så nära någon som stöttat judeutrotningen och alla fasor som begicks under kriget.
Om det nu stämmer.

Jag vill på inget vis ifrågasätta El Mundos artikel. Men det stör mig att det finns ett antal rena fel i artikeln, möjligen oviktiga i sammanhanget men som minskar trovärdigheten. Det stör mig att det inte finns någon tydlig källhänvisning. Och framför allt att inte någon har ombetts kommentera denna saftiga historia. Det uppges att norrmannen lever gömd, utan telefon, när det i själva verket bara är att ringa växeln och knappa in rumsnumret för att tala med honom.

Artikeln saknar på nåt vis fokus. Handlar den om Spanien som nazisternas tillflyktsort och att flera av dem idag bor på Costa del Sol? Handlar den om polisens sökande efter Doctor Muerte? Eller om den norske nazisten i Marbella? Den sistnämnda har onekligen fått mest utrymme med både fullständigt namn och bild på honom och hustrun. Vore det inte på sin plats att tala med mannen ifråga innan denna fakta publiceras?

Artikeln har knappast något starkt nyhetsvärde, det osar slarv och brådska att fylla två tomma sidor i söndagstidningen. Historien har fått gå före journalistetik. Tråkigt att materialet inte bearbetats bättre för ämnet är definitivt intressant.

3 kommentarer:

Thérèse sa...

Flydde inte många gamla nazister till Sydamerika? Men dom flesta av dom är väl döda vid det här laget. För några år sen såg jag en dokumentär om svenskar som frivilligt gått med på Hitlers sida i andra världs kriget. Helt p.g.a sin nazistiska övertygelse för under 40-talet fanns det ju en hel del nazister i Sverige. En man som intervjuades i dokumentären bodde på Costa del Sol. Fast även om han i dokumentären inte gav intryck att han ångrat sitt stöd till nazi-Tyskland så verkade det inte vaa skälet till att han hamnat på Costa del Sol utan bara att han var en vanlig svensk pensionär idag och många sådana flyttar ju dit.

Anna Malaga sa...

Ja, gissa om jag blev paff när jag sâg artikeln. Den ser verkligen konstig ut med datorbilden, inte alls El Mundos stil, tycker jag. (Fast i övrigt är de ofta ute efter "snaskiga" historier). Ska lusläsa den senare. Det hela är ju ganska märkligt.
De gamla nazisterna kan säkert vara helt normala. Ska du inte ring upp honom och frâga vad han själv säger eller avvaktar ni?

Carin sa...

therese: jo, jag har hört att många nazister bland annat flydde till Argentina.
De svenska, eller skandinaviska, nazisterna som finns i Spanien har nog däremot knappast flytt, utan som du säger, flyttat till värmen precis som vilka pensionärer som helst.

anna malaga: Ja, det är en märklig historia... av flera skäl lämnar vi det där hän för tillfället. Det är ingen nyhet och skulle således snarast tangera skvallerjournalistiken.