söndag 28 januari 2007

Heja SVT!

Är inte SVT något av det mest och bäst svenska som finns? Inte nog med att de faktiskt gör väldigt mycket bra TV (som jag har saknat här i Spanien), mycket av deras egenproduktion ligger nu också ute på nätet under rubriken Play. En guldgruva för oss utlandssvenskar!

I kväll har jag till exempel tittat på miniserien "Brandvägg", baserad på Henning Mankells bok. Uppkrupen i soffan och med min ibook på soffbordet. Mysigt! Upplösningen är väl ingen höjdare men fullt godkänd. På min lista står nu att se Fredrik Lindströms program om den svenska mentaliteten, "Världens modernaste land".

En sak har SVT och dess samproducenter i "Brandvägg" dock misslyckats grundligt med. I denna thriller som utspelar sig i Ystad medverkar inte en enda skåning! Det är okej att Rolf Lassgård inte talar skånska, men att de inte lyckats skapa en skånsk miljö med skånska statister och ett gäng skånska skådespelare, känns rätt ruttet. Särskilt när Ystadpolisen beklagar sig över att 08-orna från rikskrim kommer ned och pekar med hela handen och hela Ystads poliskår talar stockholmska...

1 kommentar:

Anna Malaga sa...

Det menar du inte??? Jösses vilken tabbe. Personligheterna blir ju ocksâ lite fel dâ, pâ nâgot vis...