söndag 25 februari 2007

Eurovision 2007

De fyra söta pojkarna i Nash ska representera Spanien den 12 maj i Helsingfors. Finalen som sändes på TV i går bestod av fem sånger som var och en sjöngs av fem olika grupper och sedan fick spanska folket rösta vilken av de 25 kombinationerna de tyckte bäst om.
Gruppen var definitivt rätt men inte låten... "Tu voz se apagará"" eller "Una lágrima" borde ha vunnit.
Däremot är det ju kul att bidraget kan kallas spansk-svenskt, musiken till "I Love you mi vida" har skrivits av svenskarna Thomas G:Son och Andreas Rickstrand.

Men egentligen kvittar det. Hur mycket jag än skulle önska en spansk seger tror jag inte det blir någon i år. Heller. Schlager är bara inte Spaniens grej. Det görs mycket bra musik men av någon anledning har spanjorerna inte hittat formeln till en schlager som går hem hos européerna.

Spanien deltog i Eurovision Song Contest första gången 1961. De har bara stått som ensamma vinnare en gång, 1968 med Massiel och låten "La La La". Året efter, 1969, var Spanien en av fyra vinnare med "Vivo Cantando" som framfördes av Salomé.

Min egen spanska favorit är "Eres tu", 1973, med Mocedades. Den slutade tvåa men har blivit en riktig klassiker och räknas som en av de femton bästa låtarna i Eurovision någonsin.

Men alla är bäst på något och Spanien var faktiskt det första landet att nämna "sex" i en Eurovisionslåt, 1993.
1995 kom Anabel Conde från Málaga tvåa med "Vuelve conmigo".

Inga kommentarer: