torsdag 15 mars 2007

Landet tvärtemot


Medan man på andra ställen inför biltullar, kallar dem miljöavgifter och jobbar för att leda bort trafiken från samhällen och tätorter, har Spanien gjort tvärtom.

A-7 (gamla N-340) mellan Málaga och Estepona kallas för "Dödens väg". Den är som namnet antyder, oerhört olycksdrabbad, skär av kontakten mellan bebyggelsen och havet samt går mitt igenom småstäder som San Pedro de Alcántara. Lösningen var en ny, fin, säker motorväg (AP-7) som dessutom bjuder på en makalös utsikt. För att bekosta satsningen tar man betalt av dem som kör på vägen. Det kan ju tyckas logiskt. Men kostnaden är så hög att ingen, utom de som passerar tillfälligt, tar den vägen.

För mig idag att köra betalmotorvägen från Málaga till Sotogrande, drygt tio mil, kostade det 7,50 euro, enkel resa. Fullt förståeligt att folk som pendlar inte är beredda att punga ut med 10-15 euro dagligen för att ta sig till och från jobbet.
Resultatet är långa bilköer, stress, dödsoffer, buller, luftföroreningar och en försämrad livskvalitet för tusentals människor.

Varför inte låta motorvägen vara gratis och kustvägen kosta? De som bor där kan ju få frisedel genom att mantalskriva sig i kommunen. Det skulle dessutom fungera som direkt incitament att få fler att mantalsskriva sig där de bor. Detta är nämligen ett gigantiskt problem i kommunerna på Costa del Sol. Folk bosätter sig här men betalar skatt någon annanstans.

2 kommentarer:

Anna Malaga sa...

Ja, trafiken är verkligen ett jätteproblem och flaskhalsen i San Pedro är ju hemsk.
Men att lâta folk betala för kustvägen hade nog inte varit nâgon lösning. Den är ju kantad av hotell, restauranger och andra turistställen + stränderna. Turisrmen sliter hârt pâ miljön, men det är ju trots allt den vi lever av - direkt eller indirekt.
Jag hoppas att motorvägen blir billigare, eller att de hittar pâ nâgon rabatt för pendlare eller företag. Var det inte nâgot liknande med Öresundsbron i början, förresten, att den var fruktansvärt dyr?

Carin sa...

Nej, det är nog ingen bra idé att vända på det heller. Däremot kanske de kunde sänka hastigheten till max 50 km/h längs hela kustvägen - åtminstone de sträckor där bilisterna har ett reellt alternativ. Och så helst av allt avskaffa biltullarna på motorvägen helt. Då skulle kustvägen kunna bli en vacker kustväg på riktigt, där folk kan söndagsköra och i lugn och ro stanna vid små chiringuitos, eller bara för att njuta av utsikten, och de som bor där slipper barriären som skiljer dem från havet.
I San Pedro ska de ju bygga tunnel nu, så flaskhalsen försvinner så småningom. Och tåget från Málaga ska ju också byggas ut. Det kanske inte sväljer några bilister direkt. Så naiv är jag inte. Däremot slipper jag åka buss i den livsfarliga trafiken.